Meer dan de helft haalt de top van Kilimanjaro niet.

Van de mensen die aan een Kilimanjaro beklimming beginnen bereikt 50% tot 60% de top niet. Dit gegeven van de Kilimanjaro National Park Association is niet verwonderlijk omdat de beklimming van de hoogste alleenstaande berg ter wereld vaak wordt aangeprezen als een eenvoudig uit te voeren wandeling. 

Er wordt daarom veel gekozen voor de kortste en dus goedkoopste route naar de top. Maar die heeft dan ook meteen de laagste scoringskans en we zijn nu eenmaal niet allemaal Wim Hof die in shorts in 31 uur de top van de Kilimanjaro bereikte.  Veel van de mensen die bij ons een beklimming aanvragen beschikken over een normale conditie en zijn bereidt die in een half jaar voorbereiding te verbeteren. Door dan te kiezen voor een langere, 8 daagse, route met relatief veel comfort voor de beklimmers blijkt het slagings percentage omhoog te kunnen schieten naar boven de 90%.

Om enig idee te geven van de inspanning die nodig is om de top tijdens de nachtelijke beklimming te bereiken, een opname tijdens een van  onze beklimmingen van het lied Malaika, gezongen op de Kilimanjaro op een hoogte van 5.500m op weg naar Gilman’s Point.

Omdat wij zelf op de top van Kilimanjaro hebben gestaan gaat onze voorkeur uit naar de Lemosho noordelijke route.  Dit is een weinig gebruikte 8 daagse route die veel acclimatisatie mogelijkheden geeft. 

Wat ons betreft zijn belangrijke factoren voor het slagen van een Kilimanjaro beklimming:

Bij al deze factoren kunnen wij u uit ervaring ondersteunen. Dat begint al bij een presentatie van de beklimming waarin alle bovenstaande aspecten de revue passeren.

En ja, een 8 daagse Kilimanjaro beklimming met gemiddeld 4 man ondersteuning per persoon is duurder dan een 5 daagse coca cola hutten tocht. Dat weegt wat ons betreft echter niet op tegen de voldoening die u zult voelen op het moment dat u op de hoogste alleenstaande berg ter wereld staat. Want er zijn maar weinig mensen die na een eerste niet geslaagde poging voor een tweede keer de Kilimanjaro op gaan.

Meer informatie over Kilimanjaro beklimmingen

Meer tips voor Kilimanjaro beklimmingen

Lees Kilimanjaro klimverslagen