U moet Diamox® of een vergelijkbaar middel meenemen voor de beklimming. Tijdens de beklimming zal uw gids u voorschrijven of, wanneer en in welke hoeveelheid u het middel moet gaan gebruiken. Hij heeft dit middel en alternatieve middelen in zijn noodvoorraad.

Acetazolamide (Diamox®) is een middel ter bestrijding van hoogteziekte. (lees hier meer over in een artikel van het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde) en moet door een arts worden voorgeschreven. U kunt voor het middel allergisch zijn en dan zullen er alternatieven worden voorgeschreven.

Preventie is belangrijk en bestaat uit de volgende maatregelen:

− Verblijf eerst enkele dagen op een intermediaire hoogte (tussen 1500 en 2500 m);
− Zorg voor een flexibel reisschema met extra rustdagen boven de 3000 meter
− Vermijd slaapmiddelen en overmatig gebruik van alcohol
− Zorg voor een voldoende vocht inname; de urine dient helder te blijven!, zelfs indien er geen dorst gevoel aanwezig is, omdat het vochtverlies via de ademhaling sterk toeneemt (o.a. door de hyperventilatie in een omgeving met een verlaagde atmosferische druk). Het gebruik van acetazolamide (Diamox®) leidt ook nog eens tot extra vochtverlies.

De keuze voor de klim route voor een goede acclimatisatie en daarmee het verlagen van de kans op hoogteziekte is van groot belang.