FAQ Kilimanjaro beklimmingen2018-04-30T22:41:53+02:00

Antwoorden op veel gestelde vragen over Kilimanjaro beklimmingen.

Soms is het moeilijk door de bomen het bos te kunnen vinden als het over een Kilimanjaro beklimming gaat. Omdat we zelf op de Kilimanjaro hebben gestaan en sinds 2005 veel ervaring met het organiseren van beklimmingen met verschillende groep-groottes en samenstelling hebben opgedaan, kunnen wij u goed adviseren om uw beklimming tot een succes te laten worden.

Voor een Kilimanjaro beklimming geldt dat een goede voorbereiding u niet alleen veel kosten kan besparen, maar u met name veel plezier kan bezorgen.


Niet iedereen kan de top van Kilimanjaro bereiken

Meer dan de helft haalt de top van Kilimanjaro niet.

Van de mensen die aan een Kilimanjaro beklimming beginnen bereikt 50% tot 60% de top niet. Dit gegeven van de Kilimanjaro National Park Association is niet verwonderlijk omdat de beklimming van de hoogste alleenstaande berg ter wereld vaak wordt aangeprezen als een eenvoudig uit te voeren wandeling. 

Er wordt daarom veel gekozen voor de kortste en dus goedkoopste route naar de top. Maar die heeft dan ook meteen de laagste scoringskans en we zijn nu eenmaal niet allemaal Wim Hof die in shorts in 31 uur de top van de Kilimanjaro […]

By |Categorieën: Kilimanjaro beklimmingen|

Kilimanjaro en hoogteziekte

Hoogteziekte op de Kilimanjaro.

We besloten iets over hoogteziekte op de Kilimanjaro te schrijven n.a.v. het artikel in de Reisdokter: De ongemakkelijke waarheid over Kilimanjaro van Ronald Hulsebosch, huisarts in Den Haag en is zeer betrokken bij Nederlandse expedities. Wij hebben zelf op de top van Kilimanjaro gestaan en geven onze klanten adviezen over routes, voorbereiding en uitrusting en we delen veel van de door hem beschreven ervaringen en conclusies. 

De Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, is 5.895 meter hoog en daarmee de hoogste vrijstaande berg ter wereld. Zijn majestueuze schoonheid trekt elk jaar duizenden avonturiers die staan […]

By |Categorieën: Kilimanjaro beklimmingen|

Hoe lang duurt het om de Kilimanjaro te beklimmen?

Duur van een Kilimanjaro beklimming.

De duur van een Kilimanjaro beklimming hangt af van de gekozen route en niet van het klim tempo. Om de top van deze hoogste alleenstaande berg te bereiken zal uw gids u adviseren om “pole pole”, langzaam aan te klimmen. 

De grootste uitdaging voor het slagen van een beklimming is niet de klimtechniek, maar de ijle lucht van deze 5.985 meter hoogste berg op het Afrikaanse continent, waar uw lichaam zich aan aan moet passen. Want iedereen krijgt bij een beklimming in meer of mindere mate te maken met hoogteziekte die kan variëren van een lichte hoofdpijn […]

By |Categorieën: Kilimanjaro beklimmingen|

Maakt dat iets uit, een grotere slaaptent bij een Kilimanjaro beklimming?

Voor een Kilimanjaro beklimming is een slaaptent met een apart voorgedeelte bijzonder handig. Als u bij het volgende camp aankomt, staat uw tent en uw overige uitrusting die door de dragers meegenomen is, weer voor u klaar. Als u daar uw eventueel natte kleding aan toevoegt wilt u dat geheel zeker niet in uw slaapcabine hebben.

Daarnaast geeft een apart voorgedeelte u privacy om u te wassen met een bakje warm water of baby schoonmaakdoekjes.

Bij de beklimmingen die via ons worden uitgevoerd wordt dus gebruik gemaakt van tenten met een voorgedeelte.


By |Categorieën: Kilimanjaro beklimmingen|

Tip: geen toevoegingen aan water in camelbak.

De Camelbak is onmisbaar tijdens een Kilimanjaro beklimming doordat u zonder veel moeite tijdens het lopen kleine hoeveelheden vocht tot u kunt nemen. U zorgt daarmee voor een goede vochtbalans, belangrijk voor het aanmaken van voldoende rode bloedlichaampjes.

Voeg echter geen energie poeders toe aan het water in de camelbak. Daardoor kunnen zich schimmels in het systeem van zak, slang en mondstuk vormen die niet eenvoudig te verwijderen zijn.

Gebruik de energie drankjes dus uit hun eigen flesje of voeg het toe aan water in een eenvoudiger schoon te houden thermosfles.

Hou er rekening mee dat uw camelbak eenmaal op hoogte (vanaf […]

By |Categorieën: Kilimanjaro beklimmingen|

Is de Coca Cola route niet de makkelijkste route op de Kilimanjaro?

Uit het ongerijmde wordt vaak gesteld dat de Marangu of Coca Cola route de makkelijkste route op de Kilimanjaro is.

De Kimanjaro National Park associatie registreerde de volgende gegevens voor de Marangu route:

  • Percentage dat de top haalt: 42%
  • Percentage dat wel Gilman’s Point maar niet Uhuru Peak haalt: 38%
  • Percentage dat Gilman’s Point niet haalt: 20%

Hoewel de Marangu route dus vaak geadverteerd wordt als een makkelijke route, blijkt minder dan de helft van de klimmers de top te halen. Vergelijking: de Lemosho Glades noordelijke route: > 75% slagingskans!

De reden dat Marangu als makkelijk wordt bestempelt is waarschijnlijk meer door […]

By |Categorieën: Kilimanjaro beklimmingen|