Ruaha National Park

Ruaha NP, het grootste nationale park van Tanzania en Oost-Afrika.

Ruaha National Park is het grootste park in Tanzania voor een bijzondere safari in een fascinerende landschap en ligt in het zuiden van Tanzania. Het park is rijk aan planten en dieren die alleen hier voorkomen zoals de Greater Kudu (Tragelaphus strepsiceros). Het park heeft een bijna onaangeroerd en onontgonnen ecosysteem, waardoor de bezoekers een heel unieke safari-ervaring zullen hebben.

De Great Ruaha River en andere rivieren zoals Mwagusi, Jongomero en Mzombe zijn de levensaders van het park. Er zijn verder maar weinig natuurlijke water bronnen.

Op het hoogtepunt van het droge seizoen zoeken de olifanten met hun voorpoten en slagtanden naar water in de droge beddingen van de rivieren. Het resterende water van de Great Ruaha River is ook een belangrijke habitat voor nijlpaarden, vissen en krokodillen.

Toen in 2008 het Usangu Game Reserve en andere belangrijke wetlands van het Usangu bassin aan het park werden toegevoegd, werd het daarmee het grootste park van Tanzania en Oost-Afrika met een oppervlakte van ongeveer 20.226 km2.

Ruaha National Park heeft een hoge diversiteit aan planten en dieren, waaronder olifanten, buffels, antilopen en een aantal van de zeldzame en bedreigde soorten zoals wilde honden.

Vogels

Het park is een paradijs van de Tanzania met meer dan 571 vogelsoorten. Dominant in het gebied is de Ruaha red-billed neushoornvogel (Tokus ruahae). Door de toevoeging van het Usangu bekken noemt Birdlife International dit een van de belangrijkste vogelgebieden (Important Bird Area) van het Tanzania. Hoewel u de vogels gedurende het hele jaar kunt vinden, is de beste tijd het natte seizoen.

Zoogdieren.

Ruaha heeft de hoogste concentratie olifanten van alle nationale parken in Oost-Afrika. Het is ook de plek waar prachtige zoogdieren zoals Kudu (zowel grote en kleine), Sable en Roan antilopen gemakkelijk kunnen worden gespot in het Miombo bos. De mannelijke Kudu hebben mooie spiraalvormige hoorns terwijl mannelijke Sable antilopen indrukwekkend gebogen hoorns hebben. Het park is ook een habitat voor bedreigde wilde honden. Andere dieren in het park zijn leeuwen, luipaarden, cheeta, giraffen, zebra’s, elanden, impala’s, bat eared vossen en jakhalzen.

Reptielen en Amfibieën.

Afgezien van de grote dieren, herbergt het park ook een aantal reptielen en amfibieën zoals krokodillen, giftige en niet-giftige slangen, varanen, agama hagedissen en kikkers.

Golvend landschap.

Het park heeft een glooiende landschap met heuvels waaronder kilimamatonge, Nyamasombe, Nyanywa, Chariwindwi, Igawira, Mwayiui, Kibiriti, Magangwe, Ndetamburwa en Isukanvyiola. Deze vormen een goede habitat voor dieren zoals de klipspringer die in deze heuvels voorkomt.

Beste tijd om het wild te zien

Beste tijd om roofdieren en grote zoogdieren te zien is tijdens het droge seizoen (half mei-december).

Het natte seizoen (januari-april) is het beste om vogels te spotten bij een weelderig landschap en de wilde bloemen. De mannelijke Greater kudu is het meest zichtbaar in juni, dat is hun broedseizoen.

Hoe er te komen

Met het vliegtuig

Er zijn zowel lijn-en chartervluchten in het park voornamelijk uit Arusha, Dodoma, Kigoma en Dar-es-Salaam. Park airstrips bevinden zich op Msembe en Jongomero

Met de auto

Vanuit Arusha rijdt u door de Great Rift Valley via Dodoma en Iringa in 2 dagen naar Ruaha. Deze weg is onverhard en gaat echt door de binnenlanden van Tanzania, een geweldige ervaring!

Ruaha NP is opgenomen in onze safari de Tanzaniaanse World Heritage Sites

Terug naar hoofdpagina: Prive Safari
Hoofd pagina: Parken in het zuiden van Tanzania
Deze pagina: Ruaha NP

 

Ruaha National Park is met een oppervlakte van 10.300 km2 het op twee na grootste nationaal park van Tanzania (na Selous en de Serengeti). Het ligt midden in Tanzania, 130 km ten westen van Iringa. Het maakt deel uit van een groot ecosysteem, waartoe ook het “Rungwa Game Reserve” en “Usangu Game Reserve” behoren.

 

De naam van het park komt van de “Great Ruaha River” die door het park stroomt en de belangrijkste rivier in het park is. Het park is met de auto te bereiken via Iringa en er is een airstrip bij de Park Headquarters