“Dit is de meest exclusieve vorm van safari: met een eigen crew midden in de Serengeti”

Frans Johannes Hakkenberg, consul van Tanzania

Een Privé Safari in Tanzania en Kenia.

De meest authentieke vorm van safari: een tent safari in Tanzania in “Out of Africa” stijl.

Een safari in Tanzania en Kenia waarbij u alleen met uw eigen gezelschap verblijft op de savanne in de nationale parken, ver van drukke lodges of tented camps.

  • Met de door ons in 2005 opgerichte Tanzaniaanse safari tour operator.
  • Met uw eigen safari crew bestaande uit ervaren gids, kok en tent assistenten, die wij zelf kennen en daarom op uw gezelschap kunnen afstemmen.
  • Vervoer in een 4WD Landcruiser of Landrover die speciaal is ingericht voor een safari.
  • U bepaalt zelf de dagindeling en samen met de gids de safari route.
  • In goed ingerichte klassieke safaritenten met stahoogte en stevige bedden.
  • Ook in combinatie met een verblijf in lodges buiten de nationale parken.
  • Na een goede voorbereiding en presentatie in Nederland of in België.

Kamp uitrusting voor uw safari in Tanzania.

Een tent safari, Serengeti - Tanzania

Kamp in de Serengeti

Wij hebben gekozen voor de klassieke safari tenten die u een safari doen beleven in een “out of Africa” sfeer. Die tenten worden voor ons in Arusha, in het noorden van Tanzania, geproduceerd. Door de grootte en uitvoering biedt dit type tent zoveel als mogelijk comfort, terwijl hij nog wél tijdens de safari meegenomen kan worden.

De verdere uitrusting is zo gekozen dat u de mogelijkheid heeft om op special campsites, waar elke faciliteit ontbreekt, helemaal alleen in de bush, te kamperen.

Comfortabel slapen in klassieke safari tenten.

Goed slapen is na een vermoeiende safari belangrijk. Daarom hebben wij gekozen voor bedden die worden voorzien van een matras, beddengoed en kussens. Het kamp wordt verder uitgerust met goede safari stoelen, tafel, wastafeltje en lantaarns en, afhankelijk van de grootte van het gezelschap, een messtent.

Slaaptenten: canvas, grondoppervlakte 280×250 cm, hoogte 215 cm, vast grondzeil van PVC coated polyester, ramen zijn insectproof met ritssluitingen in binnen en buiten flap en de tent heeft een ruime luifel. De tent biedt voldoende ruimte om 3 stretchers in te plaatsen.

U slaapt op bedden met matras en al het (Maasai) beddengoed is verder aanwezig. Onder het bed kunt u de bagage zetten.

Stoelen: per persoon een comfortabele safari stoel.

Tent safari bij de Tarangire river -Tanzania

Safari stoelen – aan de Tarangire river

Sanitair: 1 douche- en 1 toilettent. Per tent 2 safari wash bins.
Natuurlijk behoort een douche en toilet tent ook tot de uitrusting. De kok zorgt er zelfs voor dat u midden in de bush en warme douche kunt nemen!

Tent safari - douche toilet tent

douche en toilet tent

’s Avonds wordt de omgeving van het kamp verlicht met stormlantaarns

Uw crew richt het kamp voor u in.

Het kamp wordt voor u opgezet en ingericht. Terwijl de kok en of de assistenten hiermee bezig zijn, kunt u op een gamedrive met de gids van de omgeving genieten.

Goed en lekker eten is op een safari zeer belangrijk. Daarom reist er een Prive kok met u mee, die op zijn houtskoolvuur zowel Europees als Afrikaans voor u kan koken. Hij kan ook rekening houden met uw wensen en eventuele diëten. Ook voor een safari met kinderen is dat ideaal!
Daarnaast reist er voor iedere tent een assistent mee.

Tent safari in Tanzania, uw kok met een bush lunch

Een bush lunch

Combinatie met lodges.

Buiten de nationale parken liggen er lodges die goed in te passen zijn bij een klassieke tent safari. Vooral bij een safari met kinderen is het soms gewenst om ook een duik in het zwembad te kunnen nemen. Wij adviseren u graag hoe u een klassieke tent safari kunt combineren met een verblijf in een lodge.

Campsites voor tent safari’s in de nationale parken van Tanzania.

De Tanzaniaanse Nationale Park Associatie heeft in de nationale parken public en special campsites ingericht.

Public campsites.

Op de public campsites kunnen ook andere gezelschappen komen, op de special campsites staat u alleen. Deze campsites moeten ruim van te voren worden gereserveerd en geven u een echt “Out of Africa”gevoel.

Meestal zijn er op de public campsites enige voorzieningen zoals water, sanitair en een plaats voor de kok om te koken.

Special campsites.

Op special campsites zijn geen faciliteiten zoals water en sanitair. Het zijn vaak niet meer dan een gemaaide stukken grond met een naambordje, midden in de bush. In ieder Tanzaniaans nationaal park zijn er special campsites, maar met name in de Serengeti, een gebied van 200 bij 200 kilometer, liggen de special campsites ver van de gebaande paden. Deze zijn ideaal op het kamp op te slaan op de route van de Great Migration, de trek van 1.500.000 gnoes en 300.000 zebra’s. De Serengeti parkorganisatie heeft recent een tiental nieuwe special campsites geopend.
Wij selecteren met u op basis van het seizoen die campsites die het meest bij uw voorkeur aansluiten. Voor een verblijf op een special campsite moeten er bij de Tanzaniaanse Nationale Parkorganisatie wel enkele maanden van te voren vergunningen worden aangevraagd.

Campsites met zwembad.

Geen van de campsites in de nationale parken heeft een zwembad. De aanwezigheid van water betekend over het algemeen overlast van wild en met name olifanten.
Buiten de parken zijn er wel enkele campsites waar u of de kinderen een verfrissende duik kunnen nemen. Wij kunnen aan de hand van de safari route zo’n campsite voor u selecteren, maar we kunnen natuurlijk tijdens de safari ook een overnachting in een lodge in het programma opnemen.

Private campsites.

Een private campsite is een stuk grond dat door een safari operator voor een bepaalde tijd van een lokale gemeenschap gehuurd wordt. De term Private campsite klinkt aantrekkelijk, maar ze liggen altijd buiten de nationale parken. Een vroege ochtend gamedrive in het park, als het net licht begint te worden, is ideaal om de katachtigen nog bij hun prooien te vinden en dat is niet mogelijk als de parkgate nog niet open is. Dat is de reden dat Prive Safari geen gebruik maakt van deze Private campsites.

Een combinatie van een tent en lodge safari in Tanzania.

Terwijl een tent safari voor ons de ultieme manier is om midden in de natuur een safari te beleven, is het ook mogelijk om halverwege de reis buiten de parken een verblijf in een lodge in het safari programma op te nemen. We kiezen dan voor lodges waar u in een zwembad heerlijk kunt afkoelen, maar die wel in de sfeer van een exclusief verblijf blijven.

Een tent safari in Tanzania gecombineerd met overnachtingen in lodges.

Voorbeelden hiervan zijn te vinden rond Karatu, tussen Lake Manyara NP en de de Ngorongoro krater,  waar in een gebied van oude koffieplantages een aantal lodges is gevestigd.

Onze 4WD safari voertuigen.

Voor een tent safari in Tanzania worden aangepaste 4WD's gebruikt.

Onze 4WD’s zijn aangepast aan zware terreinomstandigheden van een safari (in Tanzania zijn er gelukkig in de parken geen geasfalteerde wegen) en ze zijn voorzien van opklapbare daken zodat u vanuit de auto rondom zicht heeft. Bij een 2-persoons safari gaat tijdens de verplaatsingen een gedeelte van de bagage op en een gedeelte in de auto mee. Bent u met 4 of meer personen, dan reist er een aparte bagage auto en crew mee. Afhankelijk van de grootte van het gezelschap reist u in een 7-persoons of een verlengde 9-persoons 4WD.

Als u in een park aankomt, wordt de bagage van de auto gehaald, gaan de deksels van het dak en kunt u met een game drive, samen met de gids op zoek naar wild,  beginnen terwijl de crew het kamp opslaat.

De bodemvrijheid van de Landcruisers of Landrovers stelt u in staat om in de rustige, minder makkelijk begaanbare, gedeelten van de parken te komen. De wegen zijn echter vaak slecht en daarom kunnen lekke banden en motorstoringen altijd voorkomen. De voertuigen zijn daarom voorzien van 2 reservebanden en er wordt alles aan gedaan om de auto’s in een goede conditie te houden.

Uw crew voor een tent safari.

Gasten en crew aan het einde van een familie tent safari in Tanzania.

Het aantal crew leden voor uw safari is afhankelijk van de grootte van het gezelschap:

2 gasten,  3 man crew: 1 gids, 1 kok, 1 assistent, 1 x 4WD.
4 gasten,  4 man crew: 1 gids, 1 kok, 2 assistenten, 1 x 4WD, 1 bagageauto.
6 gasten,  5 man crew: gids, 1 kok, 3 assistenten, 1 x verlengde 4WD, 1 bagageauto.
Iedere verdere combinatie is mogelijk

Hoe goed is de safari crew opgeleid?

Er zijn in Tanzania en Kenia goede opleidingen voor safari crews.

Na de 4-jarige opleiding kan een gids in verstaanbaar Engels u veel vertellen over de parken, de natuur en de cultuur van Tanzania. Voor het leiden van een tent safari liggen de eisen heel wat hoger: de gids is, anders dan bij een lodge safari,  24 uur per dag verantwoordelijk voor het welzijn van zijn gasten en zijn crew. Omdat wij niet afhankelijk zijn van de plaatsen waar lodges liggen, komt hij in gebieden waar hulp niet altijd dichtbij te vinden is. Daarom mag een gids die van de opleiding afkomt, bij ons een paar jaar beginnen als assistent en meelopen met ervaren gidsen voordat hij zelfstandig een tent safari mag leiden.

Welke taal wordt er in Tanzania tijdens de safari gesproken?

In Tanzania wordt vanaf de basisscholen naast het Swahili het Engels onderwezen. Onze gidsen spreken verstaanbaar Engels. Onze koks kunnen heel goed op een houtskoolvuur koken en spreken meestal Swahili. Een assistent gids spreekt meestal beperkt Engels.

Wij leren (nog steeds) van elke questionnaire.

Aan het einde van elke safari wordt aan de gasten gevraagd een questionnaire in te vullen, waarin aangegeven kan worden hoe elk onderdeel van de safari ervaren is. Daarvan leren wij en de crew hoe we het de volgende keer nog beter kunnen doen.

Safari voorstel en presentatie.

Een presentatie van de safari waarbij de kaarten letterlijk op tafel komen!

Ons voorstel voor uw safari reis.

Naar aanleiding van ons telefonisch contact of uw aanvraag, stellen wij een voorstel op uw maat samen. Wij geven daarna graag een presentatie van de safari (op ons kantoor of bij u thuis) aan de hand van ons fotomateriaal en met de kaarten op tafel.

Een reis naar Tanzania kan bestaan uit een wildsafari, Kilimanjaro beklimming, verblijf bij een Maasai stam, een verblijf aan de zeer rustige Oostkust of op de eilanden Pemba en Zanzibar of elke combinatie hiervan. Alle onderdelen van de reis laten wij vloeiend op elkaar aansluiten, zodat u vanaf het vertrek vanuit Europa tot aan de terugvlucht in gastvrije verzorgende handen bent.

Omdat de safari voor u en uw eigen gezelschap op maat gemaakt wordt, zijn onze safaris zeer geschikt als u speciale wensen heeft voor het spotten van wild, voor kleine groepen, voor families met kinderen en ook als huwelijksreis.

Een presentatie bij u thuis of op ons kantoor.

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om in kantoortijden, maar ook in de avond of in het weekend, bij u thuis of op ons kantoor een afspraak te maken voor een reisoriëntatie. Met de kaarten op tafel en met het nodige beeldmateriaal kunnen wij u dan een voorproefje geven van uw reis naar het safarihart van Afrika.

Daarmee gaat u dus goed voorbereid en met de nodige voorpret op safari naar Tanzania, het safarihart van Afrika.

Geïnteresseerd of heeft u vragen?
Neem dan even contact met ons op of bel direct met +31(0) 23-5657138.

Terug naar hoofdpagina:    Prive Safari
Categorie huidige pagina:  Op Safari