Hoogteziekte op de Kilimanjaro.

We besloten iets over hoogteziekte op de Kilimanjaro te schrijven n.a.v. het artikel in de Reisdokter: De ongemakkelijke waarheid over Kilimanjaro van Ronald Hulsebosch, huisarts in Den Haag en is zeer betrokken bij Nederlandse expedities. Wij hebben zelf op de top van Kilimanjaro gestaan en geven onze klanten adviezen over routes, voorbereiding en uitrusting en we delen veel van de door hem beschreven ervaringen en conclusies. 

De Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, is 5.895 meter hoog en daarmee de hoogste vrijstaande berg ter wereld. Zijn majestueuze schoonheid trekt elk jaar duizenden avonturiers die staan te popelen om het uitdagende terrein en de adembenemende uitzichten te ervaren. Er is echter één groot obstakel dat tussen u en uw top kan staan: hoogteziekte. Hoogteziekte is een mogelijk ernstige aandoening die wordt veroorzaakt door een te snelle stijging naar grotere hoogten dan waar je lichaam aan gewend is. Gelukkig kun je met een goede planning en voorbereiding het risico op hoogteziekte op de Kilimanjaro verkleinen en een veilige reis naar de top maken!

Wat is hoogteziekte?

Hoogteziekte kan optreden boven 2.500m . In de Alpen krijgt 10% – 25% van de klimmers al last van hoogteziekte op 3.000m en dit percentage loopt op tot ongeveer 50% op 4.500m.
Boven de 5.000m, een voor de mens extreme hoogte, krijgt vrijwel iedereen met ten minste een lichte vorm van hoogteziekte te maken.  (1)

(1) Bron: Hoe blijf ik gezond in de hoogte – Han Willlems, arts 

Hoogteziekte voorkomen op de Kilimanjaro

Gelukkig zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen die iedereen kan nemen die een beklimming van de Kilimanjaro plant! Hier volgen enkele tips om hoogteziekte op de Kilimanjaro te voorkomen:

  • Acclimatisatie: De beste manier om hoogteziekte te voorkomen is je lichaam de tijd te geven om zich aan de hoogte aan te passen door het kiezen van één van de routes waarbij er regelmatig hoger geklommen, maar daarna lager geslapen wordt. Kijk hiervoor op ons overzicht met de verschillende klimroutes
  • Vocht en eten: Veel water drinken helpt de risicofactoren te verminderen die geassocieerd worden met het ontwikkelen van hoogteziekte. Tijdens de beklimming wordt er voor voldoende drinkwater gezorgd dat in de camel bag en thermosflessen in de daypack meegedragen moet worden. Voor een Prive Safari beklimming wordt er extra aandacht aan voeding gegeven.
  • Als de hoogteziekte blijft aanhouden dan zal de crew je snel laten afdalen. Dan zullen de symptomen snel verdwijnen en kun je rustig verder aan je afdaling beginnen.

Bedenk bij dit alles dat de crew zeer veel ervaring heeft met hoogteziekte en je aan de ene kant niet te snel met de beklimming laat stoppen, maar anderzijds er altijd voor zal zorgen dat de beklimming veilig verloopt. Een Kilimanjaro beklimming moet immers altijd een geweldige ervaring worden!

Bergtoppen in vergelijking met de Kilimanjaro:

Toppen in vergelijking met Kilimanjaro

  • Inca-trail in Peru: 4.100m
  • Mount Blanc: 4.807 m
  • Mount Everest base camp: 5.200m
  • Kilimanjaro: 5.895m

 

Informatie over het Kilimanjaro NP ⇒

Informatie over Kilimanjaro beklimmingen ⇒