Tanzania, safari bestemming met de dubbele Big5.

Tanzania heeft als safari bestemming in oost-Afrika de dubbele Big5: niet alleen de olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel, maar ook de 5 Unesco world heritage sites Serengeti national park, Ngorongoro conservation area, Selous game reserve, Stone Town op Zanzibar en de Kilimanjaro.

Olifant, leeuw, luipaard en buffel treft u aan in het Serengeti en Tarangire national park en de Ngorongoro conservation area aan. De neushoorn is zeldzamer en komt in de noordelijke parken van Tanzania alleen voor in de Serengeti, de Ngorongoro krater en in het neushoorn fok centrum van Mkomazi national park.

Deze Big5 kunt u dus (bijna) altijd bij een bezoek aan de noordelijke nationale parken van Tanzania op een privé safari tegenkomen.

Een beklimming van de hoogste alleenstaande berg ter wereld en het Dak van Afrika: de Kilimanjaro behoort, na een gedegen voorbereiding ook tot de mogelijkheden. Kijk hiervoor bij Een Kilimanjaro beklimming.

 

De Big5 World Heritage Sites van Tanzania:

Voor een bezoek aan de Tanzaniaanse Big5 World Heritage Sites zult u echt op expeditie door de binnenlanden van Tanzania moeten gaan. Voor de meer ervaren safarigangers die echt “off the braten track” willen reizen heeft Prive Safari een programma ontwikkeld dat deze dubbele Big5 voor u combineert!

Deze reis brengt u vanaf Arusha, de safari hoofdstad van het noorden van Tanzania, naar het Serengeti national park, de Ngorongoro krater, de Kondoa schilderingen en het Selous game reserve naar Dar es Salaam, waar u kunt oversteken naar Stone Town op Zanzibar.

Onderweg bezoekt u buiten de Big5 ook nog Lake Manyara national park, Tarangire national park, Ruaha national park, de Uluguru Mountains national park en Mikumi national park:

Reisroute Tanzaniaanse World Heritage Sites:

Tanzania World Heritage Sites route

Let op: deze reis is alleen voor de ervaren safari ganger.

Kijk voor meer informatie: safari Tanzaniaanse World Heritage Sites

De 5 UNESCO World Heritage sites in Tanzania:

Serengeti national park – Unesco World Heritage Site.

De Serengeti-vlakte beslaat 1,5 miljoen hectare savanne en herbergt de grootste migratie van dieren ter wereld. Zo’n twee miljoen gnoes en honderdduizenden andere hoefdieren (gazellen en zebra’s) doen mee aan een jaarlijkse cirkelvormige trektocht door Kenia en Tanzania op zoek naar grasland en water. De enorme massa herbivoren wordt gevolgd door roofdieren wat een zeer indrukwekkend, natuurlijk spektakel oplevert. De biologische diversiteit van het park is zeer hoog. Er leven ten minste vier bedreigde of uitstervende diersoorten: de zwarte neushoorn, de olifant, wilde honden en cheeta’s.

Bron beschrijving: UNESCO World Heritage list 
Meer info: Serengeti national park.

 

Ngorongoro conservation area – Unesco World Heritage Site.

Het Ngorongoro conservation area bestaat uit uitgestrekte hoogvlakten, savannes, savannebossen en wouden. Het is een zelfstandig natuurgebied sinds 1959 en kent meervoudig landgebruik, het is zowel een natuurpark als een plek waar de semi-nomadische Maasaï hun vee laten grazen. In het park bevindt zich ’s werelds grootste caldera, de spectaculaire Ngorongoro krater. Er leven veel bedreigde diersoorten en het gebied is daarom van groot belang voor het behoud van biodiversiteit. Bijzonder is de jaarlijkse migratie van gnoes, zebra’s, gazellen en andere dieren in de noordelijke vlakten. Uitgebreid archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat dit gebied al heel lang geleden door mensachtigen bewoond werd. Zo zijn er voetafdrukken gevonden die dateren van zo’n 3,6 miljoen jaar geleden.

Bron beschrijving: UNESCO World Heritage list    
Meer info: Ngorongoro CA

 

Stone Town, Zanzibar – Unesco World Heritage Site.

Stone Town Zanzibar is een mooi voorbeeld van een Swahili-handelsstad. De heersende islamitische dynastie en aanwezige buitenlandse kooplieden werden erg welvarend en verrijkten Stone Town met paleizen en fraaie herenhuizen. Deze hadden een verscheidenheid van stijlen en tradities, maar werden samengevoegd en gehomogeniseerd tot de karakteristieke Swahili-architectuur. In de 19e eeuw werd deze Swahili-traditie overheerst door nieuwe stijlen, onder andere de Minaret Moskee dateert uit deze periode. Zanzibar is van grote symbolische betekenis voor de bestrijding van de slavernij. Het was een van de belangrijkste slavenhandelhavens in Oost-Afrika, maar ook de basis van waaruit tegenstanders, zoals David Livingstone, hun campagne voerden.

Bron beschrijving: UNESCO World Heritage list  
Meer info: Stone Town

 

Selous game reserve – Unesco World Heritage Site.

Dit reservaat van 50.000 vierkante kilometer is een van de grootste beschermde gebieden in Afrika. Het reservaat heeft een uitzonderlijk hoge variëteit aan habitats waaronder Miombo-bossen, open graslanden, rivieren en moerassen. In het bosgebied komen meer dan 2.100 planten voor. Verder beschermt dit gebied een indrukwekkend aantal zoogdieren, waaronder de Afrikaanse olifant (106.300) ,de zwarte neushoorn (2135) en wilde jachthonden. Daarnaast leven er grote aantallen jachtluipaarden, giraffen, nijlpaarden en krokodillen. Door zijn enorme omvang blijven de ecologische en biologische processen relatief ongestoord. Dit wordt versterkt doordat het reservaat is ingebed in een ecosysteem van 90.000 vierkante kilometer, bestaand uit nationale parken, bosreservaten en gemeenschappelijke natuurgebieden.

Bron beschrijving: UNESCO World Heritage list    
Meer info: Selous GR

 

Nationaal park Kilimanjaro

Het Nationaal park Kilimanjaro heeft een oppervlakte van ongeveer 75.575 hectare en beschermt de grootste vrijstaande vulkanische massa ter wereld en de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro, met een hoogte van 5.895 meter. De berg heeft drie belangrijke vulkanische pieken: Kibo, Mawenzi en Shira. Zijn met sneeuw bedekte top, uitzicht op de savanne en de prachtige geïsoleerde ligging tussen de omringende vlakten maken van de Kilimanjaro een superlatief natuurverschijnsel. De hele berg, inclusief de omringende bergbossengordel waarvan een deel zich uitstrekt tot in het nationaal park, is zeer rijk aan diersoorten. Er zijn tal van zoogdieren, waaronder veel bedreigde diersoorten.

Bron beschrijving: UNESCO World Heritage list 
Meer info: Kilimanjaro

 

Naast deze 5 grote sites kent de UNESCO lijst in Tanzania ook:

Kondoa rotskunst tekeningen.

Op de oostelijke hellingen van het Masai gebied bevinden zich natuurlijke rotsschuilplaatsen; overhangende platen van sedimentair gesteente, versnipperd door breukfouten. De verticale vlakken van deze schuilplaatsen zijn zeker twee millennia lang gebruikt voor rotstekeningen. Het is een spectaculaire verzameling van beelden uit meer dan 150 schuilplaatsen. De afbeeldingen – vele met een hoge artistieke waarde – geven een uniek beeld van de veranderende sociaaleconomische basis van het gebied – van jager-verzamelaars naar half-nomaden – en van de overtuigingen en ideeën horend bij die samenlevingen. Sommige schuilplaatsen zijn nog steeds gerelateerd aan de mensen in de omgeving. Voor hen weerspiegelen ze hun geloof, rituelen en kosmologische tradities.

Bron beschrijving: UNESCO World Heritage list    

 

De ruines van de havensteden Kilwa Kisiwani en Songo Mnara.

Zij liggen op twee kleine eilanden net buiten de Tanzaniaanse kust.

Bron beschrijving: UNESCO World Heritage list

 

Wilt u meer informatie? Wij helpen u graag.

Wij beantwoorden tijdens kantooruren uw vragen ook telefonisch op +31 (0) 23 56 57 138 en we nemen daar ook graag de tijd voor.

Daarnaast kunt u ons even een email sturen. U kunt dan aangeven of en wanneer wij u moeten terugbellen. Dat kan natuurlijk ook in het weekend of in de avonduren.

Terug naar hoofdpagina:                     Prive Safari
Terug naar categorie van dit bericht: FAQ Tanzania