Een exclusieve safari in Tanzania.

Over wat een exclusieve safari in Tanzania is, was Frans Hakkenberg, voormalig consul van Tanzania in Nederland, in een gesprek met ons zeer duidelijk: “Een echt exclusieve safari is er een waarbij je, ver van de “main-stream” midden in de bush met je eigen crew en een goede uitrusting in een van de Tanzaniaanse parken bent. ”

Mensen weten vaak niet dat er door de nationale Tanzaniaanse park associatie plekken zijn ingericht waar je midden in de natuur en ver van de toeristen stroom kunt verblijven: de Special Campsites. In de laatste jaren worden er, verspreid door de parken steeds meer plekken als special campsite ingericht. Daardoor is er b.v. de mogelijkheid om in de grote parken zoals het Serengeti NP, het kamp in de uithoeken van het park in de buurt van de migrerende kuddes op te slaan, terwijl de vaste lodges in het centrale deel van de Serengeti liggen.

Lodges voor de main-stream

Die (gelukkig!) beperkte gehouden lodges in de nationale parken zijn vaak vol geboekt. Je zit dan met 200 man aan het ontbijt om daarna te moeten zoeken tussen de rijen safari busjes die voor de ochtend gamedrives klaar staan. Onderweg kom je de andere gasten daarna weer op een game drive tegen omdat de gidsen natuurlijk dezelfde circuits van en naar de lodges moeten nemen.

Tented camps

Zijn de vaste lodges in de nationale parken op de main-stream toeristen gericht, de (semi) permanente tented camps richten zich op het high-end van de markt. Hier kun je, als je dat wenst, zelfs vanuit je ligbad het wild aanschouwen. Maar ook hierbij geldt dat, hoe luxe de tenten soms ook zijn ingericht, je nog altijd niet exclusief van een eigen kampvuur kunt genieten omdat je altijd met een groep tenten op een rijtje naast elkaar staat.  De meeste tented camps zijn ingericht met 15 tot 20 tenten, terwijl de meest luxe ( van USD 1.000 – USD 1.500 per nacht) zich er op voorstaan maximaal 5 tot 10 tenten groot te zijn. Hierdoor is in deze prijsklasse wel van een luxe, maar niet van een exclusieve safari sprake.

Luxe mobiele tent safari

Van groot belang is dat u voor een organisatie kiest die gespecialiseerd is in luxe tent safari’s en die over de uitrusting beschikt om een mobiele tent safari toch met enige luxe uit te voeren. Want, ook in Tanzania, wordt een tent safari geassocieerd met koepeltentjes, slapen op de grond, slaapzak zelf meenemen, afwassen, drukke campsites en bovenal low budget en zijn de touroperators niet ingericht op de organisatie van een luxe mobiele safari.

Voor een exclusieve tent safari met verblijf op special campsites is er allereerst een crew nodig die weet hoe zij, ver van andere ondersteuning, de gasten een geweldige ervaring kunnen geven zonder dat zaken als veiligheid in het geding komen.  Er moet daarnaast voldoende crew op de safari mee om het kamp bij iedere verplaatsing op en af te bouwen met klassieke safari tenten, douche en toilet tenten, goede bedden met beddengoed en de uitrusting van de kok. Daarnaast moeten de voertuigen in staat zijn om ook de uithoeken van de parken veilig te kunnen bereiken. Bovendien moet de safari betaalbaar blijven. Dat vraagt dus om stevige investeringen en een ervaren organisatie die slim weet te plannen.

Lees hier hoe Prive Safari een exclusieve klassieke tent safari voor u uitvoert.