Onze reis naar Tanzania vanaf 18 November

Dag 1
We zijn om 4.00 uur vertrokken naar Brussel waar pa ons heeft gebracht.
Na daar wat te hebben rondgehangen zijn wij om 10.00 uur een half uur te laat vanwege de mist de lucht in gegaan met de fokker 50. Wij hebben onderweg boven Rotterdam wel 10 rondes gemaakt omdat we ook door de mist op Schiphol niet mochten landen.
En onze volgende vlucht ging al om half 11 dat was de bedoeling maar alles had vertraging.
Vervolgens kwamen wij om half 11 aan op Schiphol en hebben echt moeten rennen om op tijd bij de gate te komen waar wij het grote vliegtuig konden zien staan. Maar helaas wij mochten er niet meer in. Dan ga je echt even uit je dak en gelijk ook door een malle molen op naar de balie transfer en vervolgens 3 uur staan wachten op onze beurt.
Het volgende vliegtuig naar Kilimanjaro ging dezelfde dag nog maar die was vol de vlucht erna was 19 november dus een dag later.
We hebben een verblijf gehad in het Ibis hotel wat wel keurig net verzorgd was. Maar goed wel een dag van onze Safari gemist echt balen.

Dag 2 19 November
De volgende morgen vroeg op en om 9 uur ingecheckt en om 10.00 uur zijn we dan eindelijk met een rechtstreekse vlucht vertrokken naar onze bestemming.
Eenmaal daar aangekomen om 20:55 uur zijn we naar Kia logde gebracht en werden daar zeer
vriendelijk ontvangen met een drankje en veel kikkergezang en naar ons huisje gebracht.
We hebben natuurlijk even een lekker biertje genuttigd en daarna heerlijk gedoucht en gaan slapen.

Dag 3 20 November
We waren al vroeg op en hebben een ontbijtje op om 8.00 uur zijn we opgehaald door onze
chauffeur MSafiri Msury, de safari kon gaan beginnen we hebben 1 dag ingereden vandaag dus heel veel gezien. We zijn in de stad Arusha geweest daar hebben we de kok George Bonge en de helper Siprian Mtoto opgehaald en natuurlijk heel veel spullen in de jeep gestouwd, en hebben daar echt heel veel armoe gezien en wat een zootje daar zeg, de mensen hebben geen orde.
Het was de bedoeling dat we naar Lake Monjaro gingen maar die was voor dag 1 dus hebben we dat gemist.(Helaas) vervolgens zijn we door het Nongorogoro park gegaan door naar de Seregeti en we hebben daar al snel veel dieren gezien zoals: Giraffe, Gnoe, Leeuw, Hyena, Chita, struisvogels , Buffels en nijlpaarden.
Nu zitten we op de privé camping echt helemaal alleen en we hebben de eerste leeuw al gehoord echt best wel eng, dit was het even voor vandaag morgen vertellen we verder.
Nou daar lagen we dan in ons heerlijke bedje we hoorden de Hyena en het brullen van een leeuw en heel veel vogel geluiden en krekels, eerlijk gezegd is het helemaal niet eng sterker nog we sliepen echt heel snel plots schrok ik wakker want de wc tent naast ons werd opgebouwd. Dat kwam heel goed uit want wij moesten de malaria pil nog innemen daarna zijn we weer heel snel in slaap gevallen.

Dag 4 21 November
Goede middag het is nu 13:40 uur en de mensen die met ons mee zijn houden siësta van 12 – 15 uur dus wij hebben even mooi de tijd, om alles weer klaar te maken voor straks.
Maar eerst even het begin van de dag we zijn opgestaan om 6.15 uur en gewekt door het gebrul van een buffel echt super gaaf!!! en niet te vergeten de mooie natuurgeluiden van vogels krekels enz.
Na een lekker bakkie thee met biscuit zijn we weer op avontuur gegaan met de chauffeur.
George en Sifiran bleven op het kamp om de boel te bewaken en weer alles netjes gereed te maken voor onze lunch.
Wij hebben weer super veel dieren gezien echt een hele kolonie giraffen en de gnoes op Migration (trek) vele zebra’s en impala’s Apen en nijlpaarden en een hyena struisvogels leeuwen heel veel mooie vogels zwijnen krokodillen. Bij de krokodillen zagen wij een dood nijlpaard echt vies die stonk echt heel erg. De bomen die wij heel mooi vinden zijn de Flat- top Acacia bij terug keer op het kamp na een hele mooie tocht stond onze lunch gereed en onze tent was weer netjes.
George had super lekker gekookt en Siprian had onze bedjes netjes gemaakt schoon water klaar gezet om ons op te frissen helemaal top.
Nu heb ik voor het eerst op een zeer primitieve manier zitten kleien de wc bestaat uit een onderkant van een stoel en een wc bril als zitvlak en nu het leukst het valt gewoon in een gat in de grond geweldig dit en het gaat prima. Marco heeft hem ook gelijk getest want hij vond wel dat ik heel veel schik had.
Het lijkt trouwens of de dieren ons gevolgd hebben want we hebben al apen op ons kamp en een malabu stork.(dat is een zeer lelijke vogel)
Marco heeft tegelijk nog iets ontdekt een gat in de grond met een mega spin erin we gaan straks vragen of we hem eruit kunnen lokken en hoe dat moet. Jje hoort er meer van.
Dit was onze ochtend, straks weer een vervolg van ons avonduur.
In de middag zijn we natuurlijk weer weggeweest we hebben zoveel moois gezien zelfs nijlpaarden uit het water ook weer een heleboel mooie vogels
Het luipaard hebben we nog niet kunnen vinden.
Wel hebben we veel regen maar dat leverd ook mooie plaatjes op zoals een schitterende regenboog toen we terug kwamen was er wel een kampvuurtje gemaakt, maar het was echt takkenweer alles stond blank hier maar niet getreurd er stond een heerlijke maaltijd voor ons klaar.
We zijn om 20:55 naar bed gegaan dat was het wel voor vandaag. Wat ik nog en vergeten is dat er echt nog geen 100 meter vanaf de camp site een hippo liep echt heel dicht bij.

Dag 5 22 November
Onze goodmorning call van vandaag was door een hyena en weer vele mooie vogels.
We gingen weg om 6:30 uur naar een hele grote open vlakte voor dat wij daar aankwamen zagen we weer veel gnoes zebra en giraffen en ook hebben we weer twee olifanten gespot in de verte. Ook zagen wij eindelijk een nijlpaard uit het water met een jong erbij echt heel gaaf om dit te mogen zien.
Op de grote vlakte was er niet veel te zien wel heel veel vogelsoorten van een mus tot een martial eagle een mega roofvogel met kuif en ook heel veel gieren. Ook een buizerd van dichtbij en een witte roofvogel. en we zagen de hamerhoofd vogel de hooded vulture de white haeded vulture. En de white backed vulture. en de lapped faced vulture het zijn allemaal soorten gieren de breedte is 1,15 cm.
Ik schrijf deze namen uit een boek de secretari bird black shouldered kite en ook hebben we
vandaag de black forest buizerd gezien er zijn hier echt heel veel soorten.
Hier zijn zelfs agapornissen echt gaaf. De africaan hoopon is een bruine vogel met en mooie kuif. Op de terug weg zijn we naar een museum geweest daar waren heel veel gele vogeltjes de nesten bouwen ze aan een tak dat is ook echt heel bijzonder om te zien, De naam van het vogeltje is viteline masked weaver. een maal weer bijna thuis voor de lunch, en echt heel dicht bij is er een legioen van buffels maar hopen dat ze niet te dichtbij komen want als
die boos worden, ze wegen gemiddeld voor het vrouwtje 500 kg en mannetje 700 kg
Die wil je niet in je tentje hebben ze zien er best bruut uit.
Nu gaan we siësta houden en gaan vanavond weer verder. De kok en de helper gaan nu water halen en wij gaan even lekker tukken. Houdoe!!
Terwijl Marco ligt te slapen schijnt het zonnetje eindelijk vandaag en ik ga er is even met de camera op uit, Ik sluip naar het gat van de spin en je raad het nooit hij is uit zijn hol gekropen
hij ziet eruit als een soort krab met van die harde poten, ook zit er een vogel te klepperen ik gelijk zoeken natuurlijk en ja hoor gevonden. Het lijkt wel een witte valk die zijn spulletjes verzameld in een boomstam, tegelijkertijd hoor ik een nieuw geluid het zijn apen die de kan van het kamp op komen dat is echt zo leuk maar klein zijn ze niet hoor ruppells long taled starling is de blauw groene vogel die we heel veel gezien hebben.
De vogel die we heel veel zien is de super bstarling ik noem het de mus. Toen we bij het museum waren zagen we hyraxes dassies en die lijken op cavia’s.
George en siprian zijn hout aan het hakken voor het kampvuur met een heel bot mes ook best leuk om te zien.
In de middag zijn we weer vertrokken naar het park van de seregeti maar eerst nog even vertellen wat we vanmorgen hebben gezien. Er lagen 3 mannetje leeuwen en 1 van de drie had het vrouwtje veroverd dus wij zagen de paring van redelijk dichtbij gebeuren echt uniek dit.
We zitten nu in de klamboetent ff een bakkie en een snackie te nuttigen en de mannen zitten bij hun eigen kamp de buffels houden de wacht op zo’n 100 meter afstand, als het goed is blijven ze daar you never know???
Marco is vanmiddag niet echt lekker aan de diarree en heeft koorts we gaan gewoon vroeg onder zeil en dan maar hopen dat hij morgen weer het ventje is.
Bij een rots in de seregeti waar wij al eerder de leeuwen hebben gezien boven op de rots lagen ze nu onderaan de rots met hun twee welpjes echt super gaaf weer.
Net op de terugweg zagen we nog een mannetjes olifant heel rustig eten zo mooi. En we hebben zelfs nog 2 schildpadden gezien bruin waren ze.
Het luipaard laat zich niet vinden voor de rest hebben we eigenlijk alles wel gezien. Morgen gaan we in de middag naar een nieuwe kampsite in de angorawol krater en dan gaan we tussen het wild rijden en natuurlijk foto’s maken.
Nu gaan we eten en daarna een bakkie foto’s op de laptop zetten en slapen maar, het is hier aarde donker echt veel sterren hebben we nog niet gezien i.v.m. de bewolking.
Morgen woord vervolgt.

Dag 6 23 November
Jambo!! betekent hallo we zijn vanmorgen om 6:30 opgestaan gewekt door een buffel en een
Nijlpaard. De buffel was achter de tent en de hippo was voor de tent aan het grazen toen was het nog donker. De vogels zijn hier standaard elke dag heel luid aanwezig erg mooi.
Na de koffie gingen we weer opzoek naar een luipaard helaas we hebben hem niet kunnen vinden. Wel zagen we in de verte een hyena en het mooist van deze ochtend was een troep leeuwen van 11 stuks in de boom we hebben er heel veel foto’s genomen. Verder hebben we een paar zwijnen gezien en weer een paar nieuwe vogelsoorten.
De vos was ook weer van de partij.
Tis jammer dat we het luipaard niet gezien hebben maar wel vele andere mooie dieren.
We hebben net een heerlijke maaltijd gehad met onderandere te beginnen met fruit sinaasappels en banaan vandaag daarna hartige taart met worstje en een gebakken eitje en brood en er waren ook rode bonen maar die hebben we niet op.
Vanmiddag als het kamp leeg is gaan we naar ngorogoro we zijn erg benieuwd naar hoe het daar zal zijn. Vast ook weer geweldig mooi. Vanavond gaan we weer verder vertellen.

Na een lange trip van 4 uur met wel heel veel keer stoppen want we hebben nu de echte migration gezien zo’n 5 miljoen gnoes zelfs nog wel meer in trek echt niet te geloven.
Daartussen liepen veel zebra’s ook hebben we vandaag het verschil geleerd tussen de tomsen
gazelle en de gewone gazelle en dan heb je ook nog de grande gazelle.
Als je weer in de richting van de ngorogorokrater gaat kom je de massai tegen en er liep een heel klein mannetje en die vroeg al rijende weg met zijn gebaar om eten wel zielig.
Die mensen hebben echt helemaal niks behalve hun doorgefokte geiten en koeien waar ze de hele dag mee lopen.
Maar we zijn nu op de rand van de krater op 2400 meter hoogte en de tent staat al.
We hebben net heerlijk gedoucht bij mij was het te heet en bij Marco ijskoud ach…
We kijken hier uit op de krater waar we morgen in gaan rond rijden het is hier zwaar bewolkt
morgen hopelijk beter want de ruitenwisser heeft het begeven.

Het is hier een hele drukke kampsite met op het moment heel veel studenten.
Het klinkt misschien een beetje raar het rondjes rijden maar de krater is 20 km in doorsnede, Daarin zitten heel veel wilde dieren, dat is ons verteld.
George is nu heerlijk aan het koken tenminste dat hopen wij als het net zo is als de eerdere
maaltijden komt het helemaal goed. Ik krijg van de week nog les hoe ik rijst moet koken want mijn rijst is net kippenvoer en die van George is echt super lekker.

Ik denk dat we vanavond nog wel een kampvuur gaan maken het zal best gezellig zijn.
We hebben lekker bij het kampvuur gezeten op de rand van de krater en ja hoor wat stond er voor ons een olifant echt helemaal goed. Morgen kunnen we meer vertellen over de mega krater.

Dag 7 24 November
Vanmorgen hadden we geen wake up call nou ja Marco maakte mij om 4 uur wakker want hij
hoorde mijn telefoon er kwamen twee berichtjes binnen ik heb ze terug gestuurd maar
heb super slecht ontvangst sorry thuisblijvers.
We hebben een heel snel ontbijt op om 6:15 en zijn vertrokken naar de krater. We gaan jullie nu vertellen wat we daar allemaal gezien hebben.
Toen we de krater inreden dachten we is dit alles maar eenmaal beneden…..eerst een paar gnoes toen een kudde buffels vossen en 1 hyena nou dat viel tegen zeg.
Maar toen we verder in de krater waren zagen we drie leeuwen die net een zebra hadden gescoord in de boom zaten de gieren te wachten op de restanten, maar zolang de leeuwen erbij zitten hebben zij weinig kans.
Daarna zagen wij een nieuwe groep leeuwen die waren met zijn negenen ook erg dichtbij
fantastisch, verder op lag er een dood dier met weliswaar 31 hyena’s erbij. Ze vochten allemaal om een been en een paar gingen ermee heen.
Klein stukje verder had een hyena moeder met twee baby’s zich afgezonderd ook erg mooi om te zien.
In de verte zagen wij nog twee olifanten lopen in de bosjes maar die waren te verweg om een mooie foto van te maken.
Op de achtergrond kwam er nog een kudden buffels bij die liepen in een hele lange rij de krater binnen.
Verder zagen wij daar in een meer een hippo en heel veel flamingo’s ook die waren te verweg.
Het is daar echt heel groot dus we hebben wel een neushoorn gezien maar niet van zo dichtbij toen ging het echte feest van de safari beginnen.
De leeuwen waren aan het eten van hun net gevangen gnoe dat hadden we gezien met de
verrekijker, eenmaal daar aangekomen waren de leeuwen weg dat betekent dat de volgende eter mag komen en dat zijn de gieren en de vele andere roofvogels, het waren er wel 30
ook waren er twee vossen van de partij maar al snel kwamen de hyena’s aangerend eerst een toen twee en al snel waren het er veel meer,
Binnen tien minuten was de gnoe weg echt ongelooflijk. Dat moet je echt een keer gezien hebben anders geloof je het niet.
Daarna zij we naar het bos gereden ook in de krater men wat is het daar groot daar hebben we drie olifanten apen en zebra’s.
We hebben daarna een snelle lunch op en zijn vertrokken naar de kampsite, daar stond alles alweer ingepakt voor het vertrek naar het volgende park tarangire park.
De wegen waren vol met water en het stadje Embu was aardig nat huisjes echt zwaar ondergelopen.
Nu zijn George,MSafirien Sifrian ons kamp weer aan het opbouwen, wij mogen echt niks doen dus we hebben echt vakantie.
Toen we bij het kampvuur zaten zag ik daar opeens een schorpioen. Marco helemaal uit zijn dak want hij vond dat wel heel erg leuk, maar Msafiri vond het niet zo fijn
want hij was al een keer gestoken door een witte schorpioen en is daar een week goed ziek van geweest, en hij had slippers aan.
Morgen gaan we verder met ons verhaal van de alweer laatste dag van deze onvergetelijke vakantie.

Dag 8 25 November
Goede middag vandaag gewekt door het onweer en heel veel regen alle weggetjes stonden weer blank het is het echte regenseizoen hier gelukkig voor ons dat het nu begint
en niet begin van deze vakantie.
We hebben niet zo’n lange safarie gehad maar wel heel veel olifanten gezien en er zijn hier bomen van wel 2000 jaar oud en die heet de baobab boom of ook wel genoemd de
up site down tree ze geven hem die naam in het droge seizoen want dan zitten er geen blaadjes aan de boom, tijdens de trip baggerend door het vele water er was een brug
waar we overheen reden en daar stroomde heel veel water onder op een steen zat een mooie hagedis die moet wachten tot het water gezakt is anders dag hagedis.
Ook hebben we een leeuw gespot met een band om zijn nek dan kunnen ze hem volgen.
Ook wel leuk om nog te vertellen we hebben vannacht bewaking gehad omdat er geen grenzen zijn en we zitten hier aan de rand van het park er wonen hier veel rovers en ook de lokale bevolking weet wel wat weg te halen bij de toeristen.
We hebben net gegeten peppie en kokkie doen de afwas en hebben net de tent opgeruimd
vanmiddag gaan we terug naar Kia lodge daar mogen we gelukkig nog even douchen voor
we vanavond om 21:25 uur het vliegtuig instappen ook gaan we daar nog eten en afscheid nemen van de mensen die met ons op pad zijn geweest.
Wij verlangen nu wel naar thuis mede door de regen maar willen ook graag onze kids weer zien en horen.

Dag 9 26 November De terugreis.
Om 21:25 uur de lucht in gegaan gelukkig geen vertraging een in oost Afrika een tussenlanding gemaakt op airport dar es salaam om mensen af te zetten en een nieuwe
crew van de KLM op te pikken.
Marco was echter in zo’n diepe slaap dat hij heel het opstijgen heeft gemist.
We hebben goed kunnen slapen er was wel wat turbulentie maar het uitzicht naar beneden was heel mooi het is daar een heel verlicht gebied.
Ik had op de terugreis echt knallende hoofdpijn dus heb een paracetamol gevraagd al snel kon ik ook gaan slapen.
Om 6:42 uur zijn wij geland op Schiphol daar hebben we eerst een lekker bakkie koffie op, en zijn daarna op de trein (thalys)gestapt binnen 20 minuten stonden we op Rotterdam centraal waar we de stoptrein naar Barendrecht hebben genomen.
“….”
Eenmaal thuis gekomen heeft Marco eerst gedoucht en daarna ff boodschappen gedaan ik de was gewassen en de boel aan kant gemaakt en zo kan het normale dagelijks leven weer beginnen.

Dit was ons reisverslag van een onvergetelijke vakantie.

Groetjes Marco en Monica