Serengeti NP

Serengeti National Park.

Het Serengeti NP, het oudste en meest populaire nationale park van Tanzania, is beroemd om zijn jaarlijkse migratie.

In februari 2013 is het Serengeti National Park verkozen tot de ” best of the seven New Natural Wonders of Africa.

Serengeti migration:

Meer dan acht miljoen hoeven bevolken de open vlakten van de Serengeti als 1.5 miljoen  gnoe’s en meer dan 200.000 zebra’s en 300.000 Thomson’s gazelle hier op zoek zijn naar verse graslanden. Maar zelfs wanneer de migratie rustig is, biedt de Serengeti misschien wel de meest sprankelende safari in Afrika met grote kuddes buffels, kleinere groepen olifanten en giraffen, en duizenden en duizenden elanden, Topi, Kongoni, Impala’s en Grant’s gazelles.

Het nationale park behoort tot het Serengeti ecosysteem met in Tanzania het Serengeti NP, Grumeti GR, Ikorongo GR, Loliondo GR, Ngorongoro CA en de Masai Mara NR in Kenia.   

Een miljoen gnoes … elk gedreven door hetzelfde oude ritme, het vervullen van de  instinctieve rol in de onontkoombare cyclus van het leven: een waanzinnige drie weken van  territoriale veroveringen en paring, survival of the fittest wanneer 40 km lange colonnes tijdens de jaarlijkse exodus in het door krokodillen geteisterde wateren in het noorden duiken, de voortzetting van de soort in een korte bevolkingsexplosie met meer dan 8.000 kalveren per dag voordat de 1.000 km lange bedevaart begint.

De roofdieren.

Het spektakel van roofdier versus prooi domineert het grootste park van Tanzania. Golden-maned leeuwen vieren trots feest bij de overvloed van de grazers. Eenzame luipaarden volgen de acacia bomen langs de Seronera rivier, terwijl een hoge dichtheid van jachtluipaarden over de zuidoostelijke vlakte zwerft. Alle drie Afrikaanse jakhals soorten komen hier voor, naast de gevlekte hyena en talloze ongrijpbare kleine roofdieren, variërend van de insectenetende aardwolf naar de prachtige serval kat.

Maar er is meer in de Serengeti te zien dan grote zoogdieren. Gaudy Agama hagedissen en Rock Hyraxes komen voor in de geïsoleerd gelegen granieten kopjes. Meer dan 100 variëteiten van mestkevers evenals meer dan 500 vogelsoorten, variërend van de buitenmaatse struisvogel en bizarre Secretaris vogel van de open grasland, tot de zwarte adelaars die moeiteloos zweven boven de Lobo Hills.

De vlaktes.

Tijdens een safari krijg je het bevrijdende gevoel van ruimte dat de Serengeti valktes kenmerkt. Gebruinde savannes die zich lijken uit te strekken tot een glinsterende gouden horizon aan het einde van de aarde. Toch, na de regens, wordt deze gouden uitgestrektheid omgezet in een eindeloze groen tapijt gevlekt met wilde bloemen. En er zijn ook beboste heuvels en torenhoge termietenheuvels, rivieren vol met vijgenbomen en acaciabossen oranje gekleurd door stof.

Troep leeuwen in de Serengeti

Troep leeuwen in de Serengeti

Hoe populair de Serengeti ook is, toch is de kans groot dat u wellicht het enige menselijke publiek bent wanneer een troep leeuwen zich met een belegering richt op de volgende maaltijd.

Over Serengeti:

Grootte: 14.763 km ².

Ligging: 335 km (208 mijl) van Arusha. Wordt in het noorden door Kenia en in het westen door Lake Victoria begrenst.

Hoe komt u naar de Serengeti:

Vanuit Arusha via Lake Manyara, Tarangire of Ngorongoro Crater.

Beste tijd om te gaan:

Voor het volgen van de gnoe migratie: december-juli.

Voor het spotten van roofdieren te zien: juni-oktober.

Kijk hier voor safari programma’s waarin de Serengeti is opgenomen.

OPMERKING

De route en de timing van de gnoe migratie zijn onvoorspelbaar. Blijf daarom ten minste drie dagen om er zeker van te zijn om tijdens uw bezoek ook de belangrijkste roofdieren te zien.

Met dank aan de Tanzaniaanse Nationale Parken Associatie.

 

Zo gaat u op een klassieke tent safari:

Een klassieke privé tent safari in Tanzania.

Een klassieke privé tent safari in Tanzania.

  • Met de door ons in 2005 opgerichte Tanzaniaanse tour operator.
  • Met uw eigen crew bestaande uit ervaren gids, kok en tent assistenten, die wij ook zelf kennen.
  • In een 4WD Landcruiser of Landrover.
  • U bepaalt zelf de dagindeling en samen met de gids de safari route.
  • Altijd privé, dus alleen met uw eigen gezelschap.
  • Ook op special campsites,  helemaal alleen op de savanne of in de bush.
  • Na een goede voorbereiding en presentatie in Nederland of België. 

Kortom: een safari in een “Out of Africa” stijl.

Enthousiast? Bel ons even op 023-5657138, wij nemen graag de tijd om u meer informatie te geven!