Kilimanjaro NP

Mount Kilimanjaro National Park.

In februari 2013 is Kilimanjaro NP verkozen tot: “One of the seven New Natural Wonders of Africa”

De naam zelf is een mysterie gehuld in wolken. Het zou kunnen betekenen Berg van Licht, Berg van Grootheid, of misschien niet. De lokale bevolking, de Wachagga, hebben niet eens een naam voor het gehele massief, alleen Kipoo (nu bekend als Kibo) voor de vertrouwde besneeuwde top, als een opzichter van het continent, de top van Afrika staat.

Kilimanjaro is een metafoor voor de schoonheid van Oost-Afrika. Wanneer je hem ziet, begrijp je waarom. Niet alleen is dit de hoogste berg op het Afrikaanse continent, het is ook de hoogste vrijstaande berg ter wereld, die in adembenemende geïsoleerd van de omringende bush van een hoogte van ongeveer 900 meter naar een majestueuze 5.895 meter stijgt.

Kilimanjaro is een van de meest toegankelijke van ‘s werelds hoge toppen, een baken voor bezoekers uit de hele wereld. De meeste klimmers bereiken de kraterrand met weinig meer dan een wandelstok, goede kleding en vastberadenheid. En degenen die Uhuru Point, de eigenlijke top, of Gillman’s Point op de lip van de krater, bereiken verdienen met recht hun klimcertificaat. En hun herinneringen.

Ader Op de Top van Kilimanjaro

Op de Top van Kilimanjaro

Maar er is zoveel meer aan Kili dan haar top. De beklimming van haar hellingen is als een virtuele klimatologische wereld tour, van de tropen tot de Noordpool.

Nog voordat je over het nationaal park grens (op 2.700 m hoogte) gaat, maken de toegangswegen plaats voor weelderige bergbossen, bewoond door olifant, luipaard, buffel, de bedreigde abt duiker, en andere kleine antilopen en primaten.

Hogere ligt de heide zone, waar een gigantische heide is bezaaid met buitenaardse reusachtige lobelia’s.

Boven 4.000 m, vindt u niet anders dan een paar winterharde mossen en korstmossen. En dan, eindelijk maakt de laatste rudimentaire vegetatie plaats voor een winter wonderland van ijs en sneeuw – en de prachtige schoonheid van het dak van het continent.

Over Kilimanjaro National Park

Grootte: 755 km ²

Ligging: Noord-Tanzania, nabij de stad Moshi.

Hoe komt u er:

128 km van Arusha.

Ongeveer een uur rijden van Kilimanjaro airport.

Beste tijd om te gaan:

Warmste omstandigheden van december tot februari, maar ook droog (en kouder) van juli-september.

Met dank Aan de Tanzaniaanse Nationale Park Associatie.

Kijk hier voor onze Kilimanjaro klim routes.