Geboorte gnoe kalveren in de Serengeti

Geboortes van de gnoe kalveren in de Serengeti.

Periode: januari – maart

Er leven 1,5 tot 2 miljoen gnoe’s of in het Engels wildebeest’s, in het Serengeti ecosysteem wat wordt gevormd door het Serengeti NP in Tanzania, de Masai Mara in Kenia en de omliggende gamereserves. De trek door dit gebied wordt de Great Migration genoemd.

In de periode van jannuari – maart worden op de zuidelijk vlaktes van de Serengeti de kalveren geboren. Verbazingwekkend is dat ongeveer 80 procent van de kalfjes binnen dezelfde 2 – tot 3 weken geboren wordt, waarmee er een plotselinge overvloed voor roofdieren wordt gecreëerd en meer kalveren de cruciale eerste weken overleven.

Een kalf staat en loop binnen enkele minuten na de geboorte. Het begint onmiddellijk zijn moeder te volgen om in de gigantische kuddes niet te verdwalen. Binnen enkele dagen is het kalf zodanig ontwikkeld dat het gelijke tred kan houden met de volwassen kudde.

Een kalf eet voor het eerste gras met ongeveer 10 dagen, hoewel het nog steeds gezoogd wordt tot de 6e maand. Zelfs na het spenen, blijven velen bij de moeder tot het volgende kalf geboren wordt. Op dat moment worden de jonge mannetjes uit de groep verdreven, terwijl de vrouwtjes vaak in dezelfde groep blijven als hun moeders.

Als de vlaktes eind maart kaal gegraasd zijn, trekken de kuddes vanuit de vlaktes naar het noorden, richting de Grumeti en Mara rivier. Deze Great Migration is een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen ter wereld.

Vraag informatie aan.

 

Andere bijzondere gebeurtenissen in de nationale parken van Tanzania die te maken hebben met de gnoe trek: